Ki a vállalkozó 3.rész

Ebben a részben érkeztünk el ahhoz a ponthoz, ahol a vállalkozói felelősségre szeretnék rávilágítani

A vállalkozónak valóban nem kell értenie az előző részben felsorolt tevékenységekhez (könyveléshez, marketinghez, foglalkoztatottakhoz, jogszabályokhoz). DE! A vállalkozónak a vállalkozása egészével kapcsolatban felelőssége van, ami által egyes feladatkörökben (adózás, munkáltatói feladatok, egyéb jogszabályok betartása) felelősségre vonható. Ennek elkerülése végett a vállalkozó kénytelen megkérdezni, megtanulni, azon feladatok elvégzésének mikéntjeit, melyekkel kapcsolatban elszámoltatható, felelősségre vonható. Ezért a vállalkozó elemi érdeke kell legyen, ha nem is saját maga végzi a fenti feladatokat – nem könyvel, nem ő végzi a vállalkozása marketing munkálatait, van a vállalkozásának humán erőforrás vezetője, vagyis valamilyen jogviszony alapján más hozzáértővel látja el feladatát- folyamatosan ellenőrzése alatt tartsa, legyen rálátása az egyéb vállalkozói teendőkre is. A leírtakból következik, a vállalkozói felelősséget áthárítani teljesen fölösleges és nem is lehetséges, hiszen a törvények, jogszabályok egyértelműen rendelkeznek a vállalkozó felelősségéről.

Egy példával élek: amikor egy marketinges elkészíti az adott kertészeti vállalkozás weboldalát – hírlevél szolgáltatás készül hozzá, adatokat tárol a cég a feliratkozókról- a vállalkozónak tisztában kell lennie az adatvédelmi törvény rá vonatkozó paragrafusaival. Amennyiben megbírságolják a törvény be nem tartása miatt, nem hivatkozhat arra, ő nem marketinges szakember, neki nem kell ismernie az előírásokat, ugyanis vállalkozóként az egész vállalkozásával kapcsolatban felelőssége van és felelősségre is vonható. Amennyiben a megbízási szerződésben konkretizálta a két fél az adatvédelmi törvény kapcsolódó paragrafusai felsorolásának és elmagyarázásának kötelezettségét, úgy a marketinges felelősségre vonását  peres eljárás keretében kérheti a bíróságtól.

A vállalkozónak tudnia kell, a vállalkozásában ő nem csak (vagy egyáltalán nem) egy szakember. Nem szakács, kertész, ács, villanyszerelő, akkor sem, ha gyakorlatilag is részt vesz, közreműködik vállalkozásának munkájában. A vállalkozó, vállalkozásának vezetője, irányítója, döntéshozója.

Mit tehet a vállalkozó annak érdekében, hogy megismerje és tisztában legyen feladataival? Kérdez, tanul, informálódik, ellenőriz. Meg kell tanulnia kérdezni és fontos, ha valakivel együtt dolgozik (beosztottak, könyvelő, külső megbízottak…) várja az információkat a teendőkről. Az elvárt feladatokat pedig ellenőrzi!

 

Összefoglalva a fentieket ki is a vállalkozó:

– szakterületén magasan képzett, tudásával vállalkozásán keresztül értéket teremt

– pozitív, haladó gondolkodásával konkrét célokat tűz ki

– vállalkozását hosszú távra tervezi, céljai eléréséhez stratégiákat alkot

– szereti a tevékenységét, folyamatosan fejlődik és fejleszti vállalkozását

– vállalkozása működésével kapcsolatban felelősséget vállal és nem áthárít

– vállalkozását vezeti, irányítja, döntéseket hoz

 

Azoknak, akik vállalkozás létrehozását tervezik mindenképpen javaslom a fenti lista és a három részben leírtak tanulmányozását és annak végiggondolását bír-e az említett képességekkel. Ezen kívül remélem a működő vállalkozásoknak is segítséget nyújt egy olyan gondolkozásmód láttatásában, ami vállalkozásukat sikeresebbé, de mindenképpen működővé teheti. Vége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük